Distribution, Breeding and Status of the Striated Caracara Phalcoboenus Australis (gmelin, 1788) in Southern Chile Distribución, Nidificación Y Estatus Del Carancho Negro Phalcoboenus Australis (gmelin, 1788) En El Sur De Chile
Year: 2006
Type: article
Abstract: The genus Phalcoboenus of caracaras is a New World group that is comprised of four medium size species, mainly scavenger birds of prey. The four species are linked mainly to vegetation free zone along the Andean-patagonian axis, from Ecuador south to the southern end of South America (Vuilleumier 1970, 1991). The Striated Caracara (Phalcoboenus australis) has been considered a rare and near-threatened species, very local or with unknown status, inhabiting the southern islands of extreme southern South America, including the Falklands Islands (or Islas Malvinas), and as a casual visitor to the southern and southeastern coast of the Isla Grande de Tierra del Fuego (Blake 1977, Collar 1986, Jaksic & Jimenez 1986, del Hoyo et al. 1994). Here we present new information on distribution, breeding and status of this species in Chile. We review and summarize published accounts, additional information from museum specimens, and our own personal observations on the species gathered throughout the southern islands, channels, and fjords of southern Chile. We include observations from three cruises between Punta Arenas and Noir Island, between 11-16 November 2003, 14-21 November 2004 and 8-11 November 2005. One trip through the exterior islands between Noir, Recalada and Inman Islands on 12-18 November 2005. Additional observations were made by (MM) during cruises on board of M/V Terra Australis and Mare Australis, on 13 different passages between the strait of Magellan and Beagle Channel, from 2001 through 2003 and dates ranging from December to April (2001: 27 January to 3 February; 10-17 February; 3-10 March; 10-17 March; 17-24 March; 14-21 April; 1-8 December; 2002: 19-26 January; 9-16 February; 9-16 March; 23-30 March; 2003: 25 January to 1 February; 22 February to 1 March). We also include observations by (MM) on 24 different passages between Puerto Montt and Cape Horn on board of the M/S Nordnorge on dates ranging from December to February, between 2002-2006. (2002: 14-19 December; 20-26 December; 2003: 11-16 January; 17-22 January; 9-13 February; 1419 February; 13-18 December; 19-25 December; 2004: 11-16 January; 17-22 January; 7-12 February; 13-19 February; 11-16 December; 17-23 December; 2005: 8-14 January; 15-20 January; 5-10 February; 11-16 February; 10-16 December; 17-22 December;
Language: Spanish
Topic: Avian ecology and behavior
Subfield: Ecology
Field: Environmental Science
Domain: Physical Sciences
Open Access status: diamond
OpenAlex ID: W2341338706
