Year: 2005
Type: article
Abstract: This paper presents an analysis of changes in elephant population estimates selected from the two most recent reports of the African Elephant Database (AED).Sites selected for analysis were restricted to surveyed areas in which successive estimates had been made using comparable methods.The resulting selection consisted of surveys conducted in eastern and southern Africa between 1994 and 2002, which together cover a large percentage of the total elephant population for which estimates are available in these two regions.The results suggest a significant overall increase (p < 0.0002) for the eastern and southern African sites combined.The overall increase in the southern African estimate was significant (p < 0.0004), but the increase in eastern African estimates was not statistically significant.It is concluded that savanna elephant populations in eastern and southern Africa are more likely to have increased than to have declined in the years leading up to the African Elephant Status Report 2002; important caveats become evident, however, when interpreting these findings. RESEARCH RésuméCet article analyse les changements dans les estimations de populations d'éléphants selon les plus récents rapports de la Base de Données de l'Eléphant africain (BDEA).Les sites choisis pour cette analyse ont été limités aux aires étudiées dans lesquelles on a fait des estimations successives en utilisant des méthodes comparables.Les résultats de la sélection reprennent des études menées en Afrique orientale et australe entre 1994 et 2002 qui, ensemble, couvrent un grand pourcentage de la population d'éléphants pour laquelle des estimations existent dans ces deux régions.Les résultats suggèrent une augmentation générale significative (p < 0,0002) pour les deux sites combinés.L'augmentation globale pour les estimations en Afrique australe était significative (p < 0,0004), mais l'augmentation des estimations en Afrique orientale n'était pas statistiquement significative.On en conclut que les populations d'éléphants de savane en Afrique orientale et australe sont plus susceptibles d'avoir augmenté que diminué durant les années qui ont précédé le Rapport 2002 sur le Statut de l'Eléphant africain ; il reste d'importantes mises en garde, cependant, quant à l'interprétation de ces découvertes.
Source: Pachyderm
Authors: J. Blanc, Richard Barnes, G. Craig, Iain Douglas-Hamilton, Holly Dublin, John Hart, Chris Thouless
Institutions: International Union for Conservation of Nature (United States), International Union for Conservation of Nature (United Kingdom), International Union for Conservation of Nature, University of California San Diego, Save the Elephants, IUCN Species Survival Commission, South African National Biodiversity Institute, Anglia Ruskin University
Language: English
Subfield: Ecology
Field: Environmental Science
Domain: Physical Sciences
Open Access status: diamond
OpenAlex ID: W254732909
